KUUNNELLAAN NUORIA AIDOSTI

tammikuu 20, 2022

Viime viikon Perniönseudun lehdessä oli herättävä juttu, jossa pohdittiin onko aikuisilla oikeasti aikaa ja kiinnostusta kuunnella nuoria. Lehdessä haastateltu nuori toteaa mm. että nuorten niskaan kaadetaan paljon odotuksia, ja että niiden alle voi myös luhistua.

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö nosti uudenvuodenpuheessaan esiin aiheellisen huolen nuorten pahoinvoinnista. Terveydenhuollon siirtyessä kunnista aluehallintoon, tämän kokonaisuuden hallinta ei välttämättä helpotu. Ennalta ehkäisevä työ jää hallinnollisesti eri organisaatiolle kuin varsinainen hoito.

Korona-aika on ollut täyttä ”myrkkyä” nuorille, ja pandemia on riistänyt suhteettoman osan heidän elämästään. Nuorten tapaamisia on rajoitettu, ja nuoren elämään tiiviisti liittyvä huolettomuus on loistanut poissaolollaan. Elämä on muuttunut rajoitetuksi, mutta samaan aikaan kaikki velvollisuudet olisi saatava hoidettua vanhaan tyyliin. Psykiatrista apua tarvitsevien nuorten tilanne on maakunnassamme luvalla sanoen heikko. Hoidon aloitukset viivästyvät ja hoitojaksot lyhenevät, kun nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Nyt jos koskaan tarvitaan aikuisen ymmärrystä ja tukea. Joskus pelkkä kuuntelu auttaa kunhan se tapahtuu aidosti.

Nuorten ongelmien parissa työskentelee eri nimikkeellä ammattilaisia. Kaikki toimivat hyvässä tarkoituksessa parhaansa mukaan. Ongelmaksi koetaan nuorten tuen sirpaleisuus. Toimijat eivät aina tiedä toistensa toiminnasta ja liian usein nuoren ongelmien hoito jää ”laastarimaiseksi” pika-avuksi juurisyiden ratkaisemisen sijaan. Tarvitaan ryhtiliikettä vaikeassa tilanteessa. Jokainen nuori ansaitsee tarvitsemansa tuen. Lopuksi vielä Niinistöä lainatakseni: ” Maailman onnellisin maa voi olla tyytyväinen vasta, kun se tarjoaa nuorilleen toivon näköaloja”.

Juhani Nummentalo,
Mielenterveyshoitaja
Kokoomuksen aluevaaliehdokas