Varha unohti yhteistyön

Kunnat ja aluehallinnot ovat ajautuneet monessa asiassa vastakkainasetteluun – ainakin omasta mielestäni enemmän odotetusti kuin yllätyksenä. Kiistojen yhteisenä nimittäjänä on raha. Kiistelystä järjettömän tekee, että raha josta kiistellään, tulee molemmille organisaatioille meiltä verojen maksajilta. Sillä rahalla pitäisi järjestää kuntalaisille sosiaali-, terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut.
Kun näihin palveluihin liittyvää lakia viime vaalikaudella hallituksessa ja eduskunnassa sorvattiin, olisi tämä vastakkainasettelu pitänyt tunnistaa, tunnustaa ja pyrkiä estämään ongelma ennalta. Laki kuitenkin runnottiin kiireellä päätökseen.
Huolestuttavinta on, että tässä rahan riittävyyden taistelussa on kokonaan unohtunut uuden organisaation perustehtävä, eli kuntalaisille palveluiden turvaaminen ja erityisesti niiden kehittäminen. Aluehallinnon ensimmäisenä vuotena käytettiin paljon aikaa ja rahaa strategioiden valmisteluun ja hyväksymiseen.

Noissa hienosti kirjatuissa suunnitelmissa puhutaan ”asiakaslähtöisyydestä, palvelujen saavutettavuudesta ja laadusta”. Strategian kirjaukset eivät juurikaan näy päätösten valmistelussa ja esityksissä, vaan niiden vahtiminen ja toteutus on jäänyt poliitikkojen vastuulle.
Salossa tästä vastakkainasettelusta on hyviä huonoja esimerkkejä muun muassa palveluverkkoon liittyen. Viimeisin ja yllättävin on esitys vanhuspalveluiden yksikön, Paukkulakodin lakkauttamisesta.

Kiinteistön kuntoon liittyviä ongelmia on tutkittu yhdessä ja erikseen, ja kaupunki on tehnyt myös useita korjaustoimenpiteitä. Rakennuksen kuntoon liittyvät tutkimukset jatkuvat palkatun konsultin toimesta edelleen.
Varhan ikääntyvien palvelulautakunnan (29.1.) kokouksen esityslista yllätti tämän asian osalta niin Salon kaupungin viranhaltijat kuin Varhan päättäjätkin. Esityksen tekemisestä ei oltu neuvoteltu kaupungin kanssa saatika tiedotettu sen valmistuttua.
Paukkulakoti on jo kooltaan varsin merkittävä osa Salon vanhusten palveluasumista. Kiinteistön omistaa Salon kaupunki ja Varha toimii siinä vuokralaisena. Lautakunta onneksi yksimielisesti palautti kyseisen asian uuteen valmisteluun ja edellyttää neuvotteluja omistajan kanssa.
Varhan puutteellinen yhteistyö kuntien suuntaan on viime aikoina tiedostettu hallituksessa. Riittäviä toimenpiteitä yhteistyön kehittämiseksi ei edellä olevan esimerkinkään valossa ole tehty. Nyt viimeistään on aika toimia.

Lopulta kysymys ei pelkästään ole rahasta, vaan toimintatavoista, joista ei saa syntyä pysyvää toimintakulttuuria. Ratkaisuja pitää löytää johtamisen kautta. Kenelle kuntien ja Varhan välisen asianmukaisen yhteistyön valvonta ja toteuttaminen kuuluu? Mikäli vastuuta asiasta ei kenelläkään ole, pitää se määritellä ja siirtyä yhteistyön toteutukseen.

Juhani Nummentalo
kaupunginhallituksen 1. varapj. (kok.)
Varhan hallituksen jäsen
Salo