15.6.2024
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lakiehdotuksen (21.05.2024) myötä Salon sairaalan yöpäivystys sekä yöaikainen kirurginen valmius on lopetusuhan alla. STM toteaa lakiesityksessään, ettei väestölle avointa monierikoisalaista ympärivuorokautista päivystystä eikä perusterveydenhuollon yöpäivystystä voida enää järjestää Salossa. Kaikki yöaikaista kiireellistä hoitoa vaativat potilaat ohjataan Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.
Lakiesityksen lausuntokierros on nyt käynnissä, ja se loppuu 1.7.2024. Lakiesitykseen on siis vielä muun muassa kuntien ja aluehallintojen mahdollisuus vaikuttaa lausunnoillaan. Myös yksittäiset kansalaiset voivat antaa palautetta verkossa oikeusministeriön Lausuntopalvelun kautta. Laki tulisi voimaan 1.1.2026.
Sairaalan yöpäivystyksen loppumisella on useita kielteisiä vaikutuksia sairaalan toimintaan. Kun päivystävä lääkäri ei ole yöllä sairaalassa, potilaiden tulee olla sellaisia, etteivät he tarvitse lääkäriä yöllä.
Sairaala muuttuu perusterveydenhuollon vuodeosastoksi, jossa voidaan hoitaa vain pitkäaikaissairaita ja vanhuksia, jotka eivät hyödy aktiivisesta hoidosta. Vaativaa sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat viedään Turkuun.
Kun kirurgian yöpäivystystä ei ole, ei sairaalassa voida tehdä suuria nukutusta vaativia leikkauksia päivällä, koska yöaikainen potilasseuranta ei toteudu. Kirurginen toiminta siirtyy Turkuun, ja Salossa tehdään vain pieniä toimenpiteitä, jotka eivät vaadi nukutusta. Kirurgian osastotoiminta siis loppuu.
Nukutusvalmiuden puuttuminen päivällä johtaa siihen, että esimerkiksi sydämen sähköinen rytminsiirto, joka on yleinen ja nopeasti tehtävissä oleva erikoissairaanhoidon päivystystoimenpide, vaatii potilaan siirron Turkuun.
Suunnitelmissa olevat muutokset johtavat merkittäviin ongelmiin ja Salon alueen (noin 60 000 asukasta) sairaanhoito heikkenee. Matka sairaalapäivystykseen tulee olemaan jopa yli sata kilometriä Salon seudun reuna-alueilta.
Tiedossa on myös, ettei Turussa ole tilaa eikä mahdollisuuksia hoitaa kaikkia salolaisia potilaita; potilasjonot pitenevät. Hoitajia pitää palkata lisää Turkuun, ja kokemuksen mukaan Salon sairaanhoitajista tulee todennäköisesti siirtymään Turkuun vain pieni osa.
Jos Salon sairaalan hoitajia ei irtisanota, palkka- ja ambulanssikulut lisääntyvät merkittävästi. Tämän lisäksi Salon sairaalan uudet tilat jäävät käyttämättä erikoissairaanhoidon osalta. Vähämerkityksellistä ei myöskään ole se, että todellisuudessa huoltovarmuus heikkenee olennaisesti.
Salon sairaala on merkittävä erikoislääkärikouluttaja. Myös tämä toiminta loppuu. Erikoistuvien lääkäreiden tulee jatkossa suorittaa osa palveluistaan esimerkiksi Satakunnan keskussairaalassa ennen siirtymistään Turkuun. Tälläkin hetkellä Salon sairaalassa on kymmenen erikoistuvaa lääkäriä.
STM:n suunnitelma tähtää säästöihin, mutta niiden toteutuminen käytännössä onkin jo toinen kysymys. Sen sijaan selvää on, että toteutuessaan laki heikentää merkittävästi Salon alueen sairaanhoitoa. Lakiesityksen vahvistamisen estämiseen sellaisenaan tulee tehdä vahvaa edunvalvontaa yhdessä kuntien ja aluehallinnon kanssa.
Juhani Nummentalo, Salon kaupunginhallituksen 1. vpj (kok.)
Saku Nikkanen, Salon kaupunginvaltuuston jäsen, kansanedustaja (sd.)
Heikki Tamminen, Salon kaupunginvaltuuston pj (ps)
Jani Kurvinen, Someron kaupunginvaltuuston pj (kesk.)