Varsinais-Suomen Kokoomus: Mielenterveyspalveluissa on aito hätä, terapiatakuu toteutettava nyt

huhtikuu 1, 2021

Mielenterveydenhuolto on kriisiytynyt. Korona-ajasta johtuva sosiaalisten suhteiden väheneminen sekä jatkuva epävarmuus aiheuttaa kuormitusta erityisesti nuorille. Tutkimusten mukaan koronan aiheuttamat mielenterveyden haasteet korostuvat erityisesti alle 30-vuotiailla.

Mielenterveyspalveluiden, ja erityisesti psykiatrisen puolen hoito on ruuhkautunut ympäri Suomen. Esimerkiksi Turussa nuorisopsykiatrian osastolla on potilaita niin paljon, että osa joutuu yöpymään lattialla. Mielenterveyden haasteet erityisestin nuorella iällä ovat vakavia, ja näkyvät helposti pitkälle nuorten tulevaan elämään ilman asianmukaista ja oikein resursoitua hoitoa.

Nuorten kokemaa ahdistusta lisää entisestään hallituksen kaavailema ulkonaliikkumiskielto, joka astuisi voimaan tämän hetkisten tietojen mukaan myös Varsinais-Suomessa ainakin Turun alueella. Hallituksen omien arvioiden mukaan ulkonaliikkumiskielto lisäisi pahoinvointia ja mielenterveysongelmia esimerkiksi yksinäisten sekä nuorten kohdalla.

Hallitus ajaa tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta kuin käärmettä pyssyyn. Terapiatakuuta ei kuitenkaan ole saatu voimaan, eikä eduskunnassa jo vuodesta 2019 käsittelyssä ollut kansalaisaloite terapiatakuun toteuttamiseksi ole toteutunut.

”Hallituksen tulisi pikimmiten toteuttaa terapiatakuu. Mielenterveyden hoitovelka kasvaa jatkuvasti, ja ihmiset eivät saa liian pienten resurssien takia asianmukaista hoitoa. Hallituksen on otettava asia vakavasti, annettava välittömästi resursseja hoitojonojen pienentämiseksi sekä toteutettava terapiatakuu koko maassa omana kokonaisuutenaan, ei vain osana hoitotakuuta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa.” linjaa Varsinais-Suomen Kokoomuksen varapuheenjohtaja, mielenterveyshoitaja Juhani Nummentalo.